sâmbătă, 8 mai 2010

Configurarea programului Turbo Pascal 7.0

Toate referirile de acum înainte se vor face la programul Turbo Pascal 7.0 (TP 7), dar ele sunt valabile şi pentru Borland Pascal.

Primul aspect ce se observă după pornirea TP 7, este un ecran gri-albăstrui şi neprietenos, ce mai conţine sus o bară de meniuri care cuprinde comenzile disponibile în TP 7, iar jos observăm o bară de stare unde de la caz la caz, ne sunt afişate o serie de informaţii.

Primul lucru care îl aveţi de făcut este deschiderea unei ferestre pentru editarea şi afişarea conţinutului programelor Pascal (fereastra albastră). Aceasta se face accesând meniul File apoi New (File spre New).

A doua fereastră de care mai aveţi nevoie este cea în care o să vedeţi rezultatul execuţiei programelor (fereastra neagră). Aceasta poate fi User screen (Alt+F5), dar mai simplu şi comod se lucrează cu fereastra Output. Aceasta se evidenţiază accesând meniul Debug spre Output.

Problema care apare acum este că fereastra Output (cea neagră) este acoperită de fereastra de editare (cea albastră) şi deci trebuie micşorată aceasta din urmă. Daţi deci click mouse oriunde în fereastra albastră pentru a o activa, poziţionaţi cursorul mouse-ului în colţul dreapta jos al ferestrei, ţineţi apăsat buton stânga şi împingeţi drept în sus până se vede complet fereastra Output (vezi animaţia):



Dacă ecranul monitorului vostru arată ca ultimul cadru din animaţia de mai sus,puteţi salva această configuraţie accesând meniul Options, de unde alegem Save TPX.TP. În acest fel de fiecare dată când veţi porni TP 7 poziţionarea ferestrelor se va păstra, în caz contrar va trebui să repetaţi procedurile descrise mai sus la fiecare pornire a programului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu