sâmbătă, 8 mai 2010

Programarea

Acum că aveţi stabilită configuraţia ferestrelor şi salvată, se poate vedea mai clar elementele componente ale interfeţei TP 7:


Ferestre TP 7


Principalele etape ce trebuiesc urmate în conceperea şi utilizarea unui program scris în limbajul Pascal, folosindu-vă de mediul de programare Turbo Pascal 7.0 sunt:

  1. Scrierea programului
  2. Compilarea lui
  3. Lansarea programului în execuţie
  4. Salvarea programului (opţional)

1. Scrierea programului:

Scrierea unui program folosindu-vă de editorul de texte inclus în TP 7 nu este deloc dificilă. Dacă aţi mai lucrat cu un editor de texte cum este Microsoft Word nu veţi avea probleme.

Atenţie la meniul Edit care conţine în principal funcţiile Copy şi Paste şi pe care la puteţi folosi atunci cînd într-un program mai mare aveţi una sau mai multe linii de program identice, care se repetă.

2. Compilarea programului:

După scrierea programului puteţi trece la compilarea lui. Aşa cum este evident, compilarea se face accesând operaţia Compile din meniul cu acelaş nume din bara de meniuri, sau folosindu-vă de combinaţia de taste Alt+F9. Dacă din neatenţie aţi comis erori de sintaxă şi deci programul nu este scris corect, operaţia de compilare nu este posibilă, compilatorul afisând în schimb diverse mesaje de eroare, din care voi va trebui să deduceţi despre ce fel de erori este vorba şi unde (vezi şi capitolul despre erori din curs).

Dacă programul nu are erori sau toate erorile au fost corectate, compilarea va fi încununată de succes, lucru evidenţiat printr-o fereastră de forma:


Compiling


Mesajul cel mai important, îmbucurător şi care ne interesează, este conţinut în ultima linie, iar Press any key înseamnă că pentru a trece la pasul următor puteţi apăsa orice tastă.

3. Execuţia programului:

După operaţia de compilare efecutată cu succes, ceea ce vă mai rămâne de făcut este lansarea în execuţie a programului. Aceasta se face accesând meniul Run de unde alegeţi comanda Run, sau după cum se vede, puteţi rula un program şi apelând la combinaţia de taste Ctrl+F9. Rezultatele execuţiei programului, vor fi afişate în fereastra neagră Output.

Execuţia pas-cu-pas a programului:

Nu este o etapă obligatorie, dar este recomandată. Rularea unui program pas-cu-pas presupune apăsarea repetată a tastei F8 sau meniul Run spre Step over, de atîtea ori cîte instrucţiuni conţine programul. Veţi vedea astfel mai bine ce face şi care este rolul fiecărei instrucţiuni din program. Desigur trebuie să ţineţi cont şi de indicaţiile din program, adică de exemplu, în cazul când execuţia programului se opreşte şi aşteaptă introducerea unei valori de la tastatură, va trebui să faceţi acel lucru.

Puteţi şti în orice moment care este instrucţiunea ce urmează a fi executată, prin faptul că aceasta va fi evidenţiată printr-o bară orizontală de culoare gri.

4. Salvarea programului:

Dacă un program este scris corect şi sunteţi mulţumiţi de execuţia lui, atunci merită salvat. Asta dacă nu cumva doriţi ca data următoare cînd veţi mai avea nevoie de el, să-l rescrieţi din nou. Opţiunea de salvare a unui program se găseşte în meniul File spre Save, sau puteţi apela la tasta F2. În momentul următor se va deschide o fereastră ca cea de mai jos:


Save File


Numele pe care doriţi să-l daţi fişierului trebuie să îl introduceţi în câmpul Save file as, urmând ca după aceea să apăsaţi OK (în exemplul de mai sus am dat fişierului nostru numele de primul). Desigur dacă nu doriţi să salvaţi nimic apăsaţi Cancel.

După salvare veţi mai observa că automat, numele ferestrei de editare care până atunci era NONAME00.PAS va fi înlocuit cu numele dat fişiereului.

Atentie Deoarece Turbo Pascal 7.0 este un program creat pe vremea vechiului sistem de operare MS-DOS, nu este recomandat să daţi nume de fişiere şi directoare mai lungi de 8 cifre, altfel ele vor fi trunchiate cu (~). De exemplu numele folderului (directorului) Program Files este văzut PROGRA~1.

Fişierele sursă Pascal poartă extensia .pas, aceasta fiind adăugată automat de către TP 7 numelui dat de voi. Situat mai jos, în câmpul Files, se pot vedea în figura noastră, trei fişiere existente deja (salvate anterior). Observaţi la fiecare dintre ele numele şi extensia pas.

Dacă aveţi Turbo Pascal 7.0 descărcat de la adresa menţionată mai sus în capitolul Instalarea, programul vă va salva toate fişierele în folderul Work, ce are deci path-ul C:\Program Files\TP\WORK. În schimb dacă aveţi Turbo Pascal 7.0 provenit din alte surse sau lucraţi cu Borland Pascal, e foarte probabil ca acestea să fie setate să salveze toate fişierele într-un alt folder.

Mai puteţi observa în imaginea de mai sus, tot în câmpul Files, că pe lângă celelalte fişiere pot exista şi alte subfoldere ale folderului Work. Le recunoaştem prin faptul că numele acestor directoare este urmat de semnul back slash (\). Astfel deci, în exemplul nostru se pot vedea folderele GESTIUNE\ şi TESTE\.

Dând dublu click pe oricare din aceste foldere le deschidem şi intrăm în ele.

Deasemenea puteţi observa semnul ..\ care simbolizată ieşirea spre folderul imediat superior (în cazul nostru TP, cel care îl cuprinde pe folderul Work). Dacă daţi dublu click pe semnul respectiv ieşiţi deci din folderul în care vă găsiţi la acel moment şi intraţi în cel imediat superior. Astfel puteţi deci naviga prin structura de directoare existentă a hardiscului, în cazul în care doriţi să salvaţi un fişier într-un alt director decât Work (deşi nu recomand aceasta).

Mai jos unde vedeţi scris C:\PROGRA~1\TP\WORK\*.PAS această linie afişează întotdeauna folderul în care vă găsiţi la un moment dat, folderul curent.

Dacă doriţi să deschideţi un fişier salvat anterior, folosiţi binenţeles comanda Open, aflată deasemenea în meniul File. Fereastra Open arată aproape identic şi funcţionează identic cu fereastra Save. Desigur că şi fereastra Open se va deschide de fiecare dată tot în folderul Work.

Acestea sunt cunoştinţele minime necesare pentru a putea utiliza mediul de programare Turbo Pascal 7.0. Desigur puteţi învăţa mai multe citind un manual de specialitate, sau consultând Help-ul programului (cei care cunoaşteţi bine limba engleză).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu